توضیحات محصول
فهرست مطالب
مقدمه
تاریخچه مقرنس
اجزاء مقرنس چیست
انواع مقرنس چیست
طرح در مقرنس
ایستایی مقرنس
نتیجه گیری
بخشی از متن
مقدمه
مقرنس به رغم زیبایی هایش قدری سنگین و اسرار آمیز جلوه می کند. به همین دلیل آن جا که به کارگیری مهارت مقرنس کاری با آگاهی و وسواس بسیار صورت نپذیرفته و با این چاشنی به موقع و به اندازه به محصول کار اضافه نشده نه تنها بر زیبایی فضا نیفزوده بلکه آن را سنگین و تصنعی نمودار ساخته است.
استفاده کمتر از مقرنس به طور وسیع و کامل در فضاهای داخلی و اختصاص دادن آن به ایوان ها و سردر ها که بیشتر محل گذرند (نه محل اقامت) می تواند مبین آگاهی معماران از این خاصیت ذاتی مقرنس به حساب آید. صورت معلق آن، کیفیت دیگری است که اگر بدان توجه نشود ممکن است مجموعه مقرنس به احجامی در حال فرو ریختن مبدل گردد.
این نکته اغلب مورد توجه هنرمندان در معماری ایرانی قرار گرفته است. ایشان برای ممانعت از پدید آمدن این کیفیت صوری از ریز کردن بیش از اندازه اجزای مقرنس پرهیز کرده اند و یا آن را در جایی به کار برده اند که در اتصال کامل سقف و دیوار دیده شود و حتی نقشی شبیه به آن را بر دیوارهای پایه زیرین حک کرده اند تا به این ترتیب مقرنس به صورت جزئی از دیوار به نظر آید، جزئی که اندک اندک پیش آمده و چین و شکن های منظم یافته است.
تاریخچه مقرنس
بر اساس پیشینه تاریخی، دوره سامانیان دوره ای است که در آن از الگوهای هندسی منظم در پوشش فضاهای مدولار استفاده شده است. در معماری سلجوقی این الگوها برای پوشش دهانه های طاق های دایره ای وار استفاده شده که تأثیر مهمی در توسعه مقرنس کاری داشته است. این عنصر تزئینی در معماری باستان و نیز معماری سنتی و اسلامی ایران به خصوص معماری مسجد از جایگاه والایی برخوردار است؛ و در نوع خود نمایشی از هنر استادکاران فن به شمار می آید..
هرچند قديمي ترين نمونه هاي تزئینات مقرنس از قرن چهار هجري به بعد در ساختمانهای معماری اسلامی ایرانی به كار ميرفته، اما از قرن پنج هجري رواج يافته و بطور خاص طي قرون مياني اسلامي كاربرد آن به اوج رسيده است. دوره ايلخاني باتوجه به ويژگيهاي خاص خود ازجمله ورود رسميِ بسياري از عناصر هنر خاور دور كه تا پيش از آن بدان صورت در هنر معماری اسلامي ايران تجربه نشده بود، در عرصه تزيينات مقرنس نيز حائز اهميت خاصي است؛ بطوري كه در اثر توسعه فني و تزئيني از پيشرفت هاي بسيار زيادي در زمينه طراحي و اجرا برخوردار شد.
اجزاء مقرنس چیست
ترکیبی از اجزا کوچکی است که با نظم خاصی روی هم قرار می گیرند و به تدریج از دیوارهای پایه جلو آمده، بالا می روند و به رأس سقف که « شمسه » نامیده می شود ختم می گردند. و به این ترتیب سقف مطبق و پر شکنج را پدید می آورند. معمولا در زیر نیم طاق ورودی ها و ایوان ها، در گوشواره گنبدها و کنج ایوان ها به کار می رود و در مواردی هم یک طاق کامل را می پوشاند. مقرنس در سر ستون ها، منارها، نمای بیرونی برج ها و تزیینات داخلی اتاق ها نیز دیده می شود.
مجموعه مقرنس هرچند در نگاه اول بسیار پیچیده جلوه می کند اما در واقع از ترکیب تعداد معدودی اجزا مشخص و شناخته شده پدید آمده است . « طاس » یا « طاسه » و « شاپرک » با « پرکه » مهمترین اجزا آن را تشکیل می دهند و از تکرار و روی هم نشستن آنهاست که این نوع کاربندی به وجود می آید. به علاوه، همچنان که گفتیم ، مقرنس ممکن است جزئی به نام تخت نیز داشته باشد از میان اجزا طاس عنصر اصلی آن است.
و …
بیشتر
Reviews
There are no reviews yet.