توضیحات محصول
فهرست مطالب
مقدمه
دلایل ایجاد معماری صخره ای
ارتباط معماری صخره ای و پرستش رب النوع میترا
روش ایجاد معماری صخره ای
ویژگی های معماری صخره ای
انواع معماری صخره ای
معماری صخره ای مادها
معماری صخره ای تمین ایران
تعریف معماری صخره ای در جهان
فلسفهی معماری صخره ای کندوان
بخشی از متن
مقدمه
مبحث حاضر به بررسی پیشینه و سیر تحول معماری صخره ای در تمدن های کهن می پردازد. این نوع معماری که در صخره های طبیعی ایجاد می شده، علاوه بر ایجاد فضا برای سکونت بشر ،نقش مذهبی و آیینی مرتبط با آداب و رسوم گذشتگان را نیز داشته است. از دیگر موارد کاربرد این نوع معماری می توان به نقش دفاعی و استحکامی این بناها اشاره کرد.
“انسان دوران کهن با کندن صخره های طبیعی در دامنه کوه ها و ایجاد حفره ها از یك فضای کوچك محدود به تدریج به فضای بزرگی می رسد و از آن به عنوان خانه یا آرامگاه استفاده می کند . این مبارزه انسان با صخره های سنگی را معماری صخره ای و یا دخمه ای می نامند . به عبارتی معماری صخره ای از مصالح آزاد و معمولی ساختمان به وجود نمی آید بلکه در صخره های طبیعی ایجاد می شود “
” با توجه به ساختار این نوع معماری و ویژگیهای آن، می توان آنها را به عنوان یك مجموعه تاریخی مورد مطالعه قرار داد زیرا که ایجاد این نوع حجاری، نه تنها از نظر تاریخ هنر و باستان شناسی بلکه برای شناخت تاریخ تمدن ، تاریخ ادیان و روابط فرهنگی بین اقوامی که دارای این نوع معماری هستند، شایان توجه است “.
تولید و فراگیر شدن این معماری ،اکثرا در هزاره اول پیش از میلاد به وقوع پیوسته است . هرچند که آثار معماری صخره ای “ماننا”ها و “اورارتو”ها ، بجای مانده در نواحی شمال غرب ایران ، به تاریخی در حدود سده هشتم قبل از میلاد بازمیگردد، اما به خاطر نادیده گرفته شدن این دو تمدن و مطالعات کمتر انجام پذیرفته بر روی آن، تا مدتها تصور می شد که ابداع و بکارگیری معماری صخره ای تنها به تمدن “ماد”تعلق دارد .
دلایل ایجاد معماری صخره ای
این معماری ریشه در فرهنگ و سنت هر منطقه دارد لذا با توجه به این امر ،تجلی آنرا به صورتهای متفاوت می توان مشاهده کرد.
به عنوان مثال در بعضی مناطق در خدمت اعتقادات مذهبی به کار گرفته شده است ؛در برخی مناطق، بر اساس عادات مرسوم در آن ناحیه مورد استفاده قرار گرفته و در مکان و زمانی دیگر در جهت سکونت و کاربردهای تدافعی تکامل یافته است .
لذا معماری “دست کُند” را می توان وابسته به عوامل مکانی و زمانی دانست و این امر باعث متنوع شدن این آثار می شود.
پس بطور کلی می توان علت بوجود آمدن معماری صخره ای را به این موارد تقلیل داد:
و …
بیشتر
Reviews
There are no reviews yet.